Mobach logo
Systemhouse Mobach bv - Derde en vierde generatie programmeertalen


Startpagina
Adres
Bedrijf
 
Producten
Diensten
 
Research / development
 
Klanten
Contact
Links
 
English
 

Derde generatie programmeertalen.

Een kort onderzoek naar de optimalisatiemogelijkheden van Fortran compilers resulteerde in een prototype, dat binnen de gekozen subset van de Fortran syntax verbeteringen tot meer dan 50 % van de geproduceerde objectcode bereikte. Dat betekende zowel minder geheugenbeslag als minder te doorlopen machine-instructies.

Dit prototype is als Free Software beschikbaar onder de GNU General Public License (GPL). Het staat op de website van Fred Mobach onder de naam forass.cbl.gz. Het commentaar is in het Nederlands.

Het prototype is eenmalig gebruikt om in samenwerking met de systeemprogrammeurs van het Ministerie van Justitie een beperkt deel van een in Fortran geschreven standaard applicatie te optimaliseren. Een specifiek voor dat doel geschreven beperkte software monitor hielp in het selecteren van dat deel van de subroutines van de applicatie, die het grootste deel van het CPU gebruik voor hun rekening namen. Het scheelde hen minimaal een erg kostbare uitbreiding van hun Siemens BS2000 mainframe.

Vierde generatie programmeertalen.

In een samenwerkingsverband met Du Prie DP Engineering BV is jarenlang gewerkt aan onderzoek en ontwikkeling van vierde generatie programmeertalen. Het product DP2 is daaruit ontstaan.

Doelstelling was om te onderzoeken of een geautomatiseerd systeem kon worden ontwikkeld, waarmee voor meerdere platformen gebruikersapplicaties konden worden ontwikkeld en onderhouden. Vooral dat laatste was van primair belang, gezien het grote deel van de kosten die daar gewoonlijk mee zijn gemoeid. In DP2 is deze doelstelling in ieder geval gerealiseerd, sommige applicaties worden er al ruim 15 jaar mee onderhouden.

Als programmeertaal is voor COBOL gekozen, omdat COBOL op vrijwel elk computersysteem beschikbaar is. En, vermits geen specifieke leveranciersgebonden opties worden gebruikt, eenvoudig te porteren naar andere platformen. DP2 is dan ook geporteerd naar veel soorten computers, zoals Siemens BS2000, HP-3000 onder VME, ICL ME/29 en Perkin-Elmer. De gegenereerde applicaties konden niet alleen op deze systemen worden ingezet, maar ook bijvoorbeeld onder IBM MVS, UNIX, Bull DPS/7 onder GCOS en zelfs PC-DOS.

De structuur van DP2 bestaat uit een centrale systeem inventaris, een on-line interface voor ontwikkelaars en functies voor het genereren van documentatie en applicatie code. In de centrale systeem inventaris worden alle specificaties van de gebruikersapplicatie opgeslagen. Via het on-line interface hebben ontwikkelaars toegang tot deze systeem inventaris. Zij kunnen daarmee gegevens in de systeem inventaris inzien, wijzigen, toevoegen, verwijderen en laten genereren. De functies voor het genereren van documentatie genereren zowel systeemtechnische documentatie voor de ontwikkelaars als de aanzet voor de gebruikersdocumentatie. De functies voor het genereren van applicatie code genereren naast de COBOL code voor de gebruikersapplicatie ook de code voor de beeldschermen voor het op het doelsysteem gebruikte forms management system, de job control procedures voor het inrichten van bestanden en het laten uitvoeren van de gebruikersapplicatie, het bibliotheekbeheer enzovoort.

Vereenvoudigde DP2 structuur
fig. 1 : Vereenvoudigde DP2 structuur.
 
  Laatste wijziging op 2002-05-10 door Fred Mobach <info@mobach.nl> Copyright © 2002 Fred Mobach  
  Powered by Linux  
Het beste te zien met welke browser dan ook, zonder scripting ;-)

Deze webpagina's draaien rustig op www.mobach.nl, een van mijn stabiele Linux computers.
  Powered by Apache