Mobach logo
Systemhouse Mobach bv - DP2, de 4GL


Startpagina
Adres
Bedrijf
 
Producten
 
Diensten
Research / development
 
Klanten
Contact
Links
 
English
 

DP2, de 4GL.

DP2 is een multi-platform 4GL ontwikkel- en onderhoudsysteem. DP2 is het gereedschap voor de professionele systeemontwikkelaar in de 4GL omgeving van de Siemens BS2000 mainframes. Het maakt efficiënte applicatie ontwikkeling en onderhoud mogelijk voor velerlei verschillende productie platformen, waaronder Bull DPS/7 en UNIX.

Centrale systeem inventaris.

Bij DP2 worden alle details over gegevens en applicaties opgeslagen in een centrale systeem inventaris. Op basis van deze gegevens worden alle sources, beeldschermformulieren, aansturingen voor het operating systeem enzovoort gegenereerd, gecompileerd, gelinkt en uitgevoerd. Daarnaast worden tevens twee soorten documentatie gegenereerd, de documentatie voor de ontwikkelaars en de basis voor de documentatie voor de gebruikers. Het onderstaande schema toont de vereenvoudigde structuur van DP2.

Vereenvoudigde DP2 structuur
fig. 1 : Vereenvoudigde DP2 structuur.

 

Iteratief ontwikkelingsproces.

Niet alleen de sources en de documentatie worden gegenereerd, maar uitgaande van een beschrijving van de gegevensstructuren voor een applicatie en de applicatiestructuur kan ook een compleet prototype van de applicatie worden gegenereerd. Het in een iteratief proces verfijnen van de specificaties in samenwerking met de gebruikers leidt zo tot de door de gebruikers gewenste applicatie.

Als het niet tegenzit bestaat het grootste deel van de levenscyclus van een applicatie uit de onderhoudsfase. Het iteratieve ontwikkelproces is langdurig getest op een groot aantal applicaties en heeft bewezen ook daar tot aanzienlijke besparingen te leiden in termen van doorlooptijd en manuren.

Portabiliteit.

DP2 gebruikt de programmeertaal COBOL voor het genereren van de sources voor de applicaties. Hoewel deze gegenereerde COBOL sources in principe een tussenvorm zijn van de applicaties, kunnen deze worden bewaard voor een "worst case" scenario.

Zo'n "worst case" scenario zou, hoewel het in eerste instantie gemeenlijk anders wordt gezien, een portering naar een ander platform kunnen zijn. Mocht dat platform al niet door DP2 worden ondersteund, dan garandeert de gestructureerde opbouw van met DP2 ontwikkelde applicaties in ieder geval een eenvoudige overdracht naar het nieuwe platform.

Bewezen technologie.

Dp2 heeft sinds 1981 bewezen een effectief hulpmiddel te zijn voor het ontwikkelen en onderhouden van zowel kleine als omvangrijke applicaties. Het is niet alleen gebruikt voor de ontwikkeling en het onderhoud van grote delen van eigen informatiesystemen zoals MOAP en MTPM, maar nog meer voor grote informatiesystemen van onze klanten.

Er zij wel op gewezen, dat de run-time componenten van systemen als MOAP en MTPM niet met behulp van DP2 zijn ontwikkeld. Ten behoeve van de performance zijn dergelijke tijdcritische componenten in Assembler gebouwd. Wel zijn de gebruikers interfaces van deze applicaties met behulp van DP2 ontwikkeld en worden daar ook mee onderhouden.

 
  Laatste wijziging op 2002-05-10 door Fred Mobach <info@mobach.nl> Copyright © 2002 Fred Mobach  
  Powered by Linux  
Het beste te zien met welke browser dan ook, zonder scripting ;-)

Deze webpagina's draaien rustig op www.mobach.nl, een van mijn stabiele Linux computers.
  Powered by Apache